Vartiainen & Maanselkä: Työnteko kannattaa Suomessa poikkeuksellisen heikosti

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen ja Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä kirjoittavat yhteisessä blogitekstissään:

Juhana Vartiainen.
Asmo Maanselkä.

Suomessa on hyvä sosiaaliturva. Työssäkäyvien ja työttömien köyhyysaste on EU-maiden matalin (Eurostat 2016).

Tästä huolimatta vuonna 2015 Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea moitti Suomen sosiaaliturvaetuuksien vähimmäistasoa riittämättömäksi. Moitteisiin on laajasti vedottu poliittisessa keskustelussa, kun on haluttu vastustaa sosiaaliturvan uudistuksia ja työnteon kannustimien parantamista.

Jos huomautetaan maata, jossa on EU:n pienin köyhyysaste, herää kysymys, mihin huomautus perustuu. EU:n sosiaalinen peruskirja edellyttää, että sosiaaliturvaetuisuuksien vähimmäistason on oltava vähintään 50 % kansalaisten mediaanitulosta, eli huomautusvuonna 2013 niiden olisi pitänyt olla 970 €/kk.

Komitea tarkasteli ratkaisussaan toimeentulon määrää ainoastaan työmarkkinatuen perusosan ja asumistuen laskennallisen keskiarvon perusteella. Se ei ottanut laskelmissaan huomioon toimeentulotukea ja sen muita osia. Sosiaalisten oikeuksien komitean arvio antaa tilanteestamme väärän kuvan.

Suomen järjestelmä antaa yksinasuvalle helsinkiläiselle toimeentulotukea jopa 1 188 €/kk.

Toimeentulotuki on erittäin ongelmallinen tukimuoto. Vähimmäisturvan riittävyyttä arvioitaessa tulisi huomioida Suomen sosiaaliturvajärjestelmän kokonaisuus, joka muodostuu rahana maksettavien sosiaalietuuksien lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon maksukatoista ja –helpotuksista.

Suomessa pienituloiselle tarjottavat palvelut ovat lähes poikkeuksetta ilmaisia.

Vähimmäisetuuksia kannattaa vertailla maiden välillä. Toimeentulotuki on Suomessa erittäin käytetty tukimuoto verrattuna Ruotsiin. Molemmissa maissa tukea käyttää 400 000 henkilöä, vaikka Ruotsissa on kaksi kertaa enemmän asukkaita.

Sekä asumistukien että toimeentulotuen taso on Suomessa Ruotsia korkeampi. Ruotsin yli vuoden työttömänä olleista vain vajaa 20 % sai enää työttömyysetuutta.

Pitkäaikaistyöttömien työttömyysturvan kattavuus oli Suomessa EU:n parhain. Yli 90 % yli vuoden työttömänä olleista sai työttömyysetuutta Suomessa. Ruotsin tilanne johtuu siitä, että ansiosidonnaiselta pudonneet pitkäaikaistyöttömät saavat Aktivitedstöd ja utvecklingsersättning –tukia aktiivisuutta vastaan. Niitä ei pidetä varsinaisena työttömyysetuna EU:n tilastoissa vaan palkkana aktiivisuudesta tiukempien osallistumisehtojen vuoksi.

Ruotsin edustama pohjoismainen malli on minimietuuksien osalta Suomea tiukempi ehdoiltaan ja pienempi tukitasoiltaan.

Vähimmäistyöttömyysetuuksien tason pitäminen korkealla on perusteltua köyhyyden vähentämisen näkökulmasta. Mutta se aiheuttaa pohjoismaisessa vertailussa heikot työnteon kannustimet erityisesti matalapalkkaiselle työlle.

Tämä on yksi syy työvoimapulalle, kun matalapalkkaista työtä ei kannata ottaa vastaan.

Työn rajaveroaste onkin Suomessa matalimmilla tulotasoilla selvästi muita pohjoismaita korkeampi. Työn rajaveroaste oli 67 % mediaanipalkasta ansaitsevalla vuonna 2014 Suomessa 54,3 %, Ruotsissa 45,5 % ja Tanskassa vain 39,5 %. Suomen muita Pohjoismaita korkeammat rajaveroasteet matalilla tulotasoilla johtuvat ennen muuta työtulovähennyksistä, jotka poistuvat nopeammin tulojen kasvaessa.

Työnteon kannustimet ovat siis heikot.

Pitkällinen eläminen pelkästään tuen varassa jättää saajansa väistämättä köyhyyteen jopa Suomessa. Siksi tukijärjestelmän tulisi olla työntekoon kannustava.

Katseet tulisikin siirtää matalapalkkaisen työn kannustavuuden parantamiseen, työtulovähennyksiä kasvattamalla. Muuten työlle ei löydy tekijöitä, talouskasvumme hidastuu jo piankin työvoimapulan vuoksi ja julkistaloutemme ongelmat eivät ratkea.

Lähde: juhanavartiainen.fi

tamtam@urkki.net

Comments

comments

9 Replies to “Vartiainen & Maanselkä: Työnteko kannattaa Suomessa poikkeuksellisen heikosti”

 1. Mikä perkele näillä idiooteilla on vaikeaa laskea, että jos avoimia työpaikkoja on se 18 000-22 000 ja työttömiä sen 250 000-300 000, niin miten vaikeaa on päätellä 1+1 että töitä ei vaan riitä kaikille. Kaikki työpaikat täytettynäkin työttömiä jäisi edelleen reippaasti yli 200 000.

  tainneet nämä ääliöt pinnata matematiikan tunnit koulusta.

  1. Tarkoitus onkin Suomessa saada ihmiset tekemään ilmaistyötä tai ainakin sosialisoida palkanmaksu yhteiskunnalle.
   Suomessa puuttuu vain palkanmaksuhalukkuus kun porvarihallitus on paaponut EKokoomuspolitiikallaan yrittäjät ja omistajat pilalle. Kokoomuksen ja kepun uusliberalistinen sosiaalikapitalismi / kapitaalikommunismi yksityistää voitot mutta sosialisoi tappiot(mm. eurokriisituet), kulut(mm. palkkatuet, sosiaaliturva alipalkkauksen jatkeena) ja ympäristörikokset(mm. Talvivaara) yhteiskunnalle, kansalle ja veronmaksajille.

  2. No jos eräällä stubidolla meni 90% ja 10% jo sekaisin niin eräillä urpoilla ja pipilöillä sekä heidän propagandamedioillaan lienee sama numerosokeus.

 2. Kyllähän se on taivaan tosi, ettei kaikille ole työpaikkoja vaikka olisi kuinka paljon motivaatiota. Lisäksi automaatio nakertaa jatkuvasti työvoiman tarvetta. Siltikin työn teko on pitkälti kannattamatonta suomessa lähinnä älyttömän veroasteen vuoksi. Lisäksi kun veroilla kustannetaan enimmäkseen tavallista kansalaista täysin hyödyttömiä projekteja, motivaatiota verokassan kartuttamiseen ei ole. Ehkä jos ne rahat käytettäisiin johonkin hyvään tai edes järkevään.

  1. Työn verotusta voitaisiin laskea kun laiskan tuloja alettaisiin verottaa vähintään saman progression mukaan kuin työn ansiotuloja. Maaten saatuja tuloja jotka tulevat kuin Manulle illallinen eli pääomatuloja, perintöjä, lahjoja ym. voitaisiin verottaa kovemmin, eihän niiden eteen tarvitse tehdä mitään muuta kuin maata pankolla. Ja kuitenkin pääomatulojen tappioita voi vähentää 5 vuotta!? Kun porvarit alkavat arvostaa työn tekoa, ei vain työstä loisittua ja välistä vedettyä tuloa, niin Suomi tervehtyy. Työläinen tuo työllään lisäarvon, tuloksen, voitot ja osingot, kiitos siis sille jolle se kuuluu eli isolle D:lle ahkeralle Duunarille!

 3. No ölkääs nyt.Tehdään työtä ja hikoillaan .Kokas muuten maxais Somaloi(s) nen & Co sossukulut.Jos me ei sitä tehdä voi noi Viherkommarit Sipilän Orpon kansssa loukkaantua.Joidenkin pitää ne elättää

 4. Tämäkin on matematiikkaa: Hallitus on luonut 90 000 työpaikkaa. Aina kuitenkin unohtuu näiltä kehujilta se, että työmarkkinoilta on poistunut esim. eläkkeelle ja muuten vaan muualle n. 100 000 työntekijää. Siis hallituksen toimilla on luotu muka nämä 90 000 työpaikkaa. Ei ole vaikeaa matematiikkaa arvioida, kuka ottaa kunnian arvottomasta ansionnoususta. Tempputyöllistämällä (aktiivimalli) on ja muka saatu työllistettyä kymmeniä tuhansia ihmisiä. Käykää kysymässä siltä “työllistetyltä”, joka on 3 kk aikana ollut 18 tuntia “työssä”, onko hän työtön vai työllistetty. Mutta tilastoviisari kääntyy hallituksen raskaan työn ansioksi.

  1. Missähän on 90 000 avointa työpaikkaa ?. Katsoin juuri TE-sivuja ja näkyy olevan vain 21943 avointa työpaikkaa tällä hetkellä.

   sehän on selvää että osa “työllistetyistä”, on noissa työkkärin 9€ päiväraha ilmaistöissä.

   1. Hallitushan on kuvitellut myös että talous lähtenyt heidän toiminnallaa nousuun, vaikka oikeasti se johtuu maailmantalouden muutokseta. Ei hallituksen pelleilystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *