Väitöskirjatutkija Juha Guttorm: Valtio ei halua kunnioittaa ja hyväksyä saamelaisille kuuluvia itsemääräämisoikeuksia

Juha Guttorm.

Yle.fi uutisoi, että väitöskirjatutkija Juha Guttormin mukaan saamelaisten itsehallinto ei koskaan kehittynyt odotusten mukaisesti.

Guttorm toteaa väitöskirjassaan:

“Suomi ei ole kyennyt toteuttamaan saamelaisten itsemääräämisoikeutta ja sitä toteuttavaa itsehallintoa oman perustuslakinsa tavoitteiden ja kansainvälisen oikeuden kehityskulun mukaisesti”

Saamelaisten itsehallinto toteutuu heikosti Suomen lainsäädännössä.

Guttorm on väitöskirjassaan tarkastellut 36 eri lakia, jotka Suomessa on hyväksytty vuonna 1996 voimaantulleen saamelaiskäräjälain jälkeen ja joiden asetuksissa huomioidaan saamelaisten perustuslaillinen itsemääräämisoikeus.

Guttorm toteaa:

“Joissain tapauksissa itsehallinto on Suomen lainsäädännössä edistynyt vuoden 1996 jälkeen, mutta erityisesti vuoden 2003 jälkeen asetetuissa laeissa kehitys on pysähtynyt.”

Saamelaisten näkemykset sivuuttaen tehty Tenon kalastussopimus, alkuperäiskansojen ILO 169 -sopimuksen ratifioimatta jättäminen ja Saamelaiskäräjälain uudistustyön pysähtyminen kuvaavat Guttormin mielestä hyvin sitä tilannetta, jossa saamelaisten itsemääräämisoikeus toteutuu heikosti.

Guttormin mielestä erityisesti saamelaiskäräjälaki on sellainen asia, josta suurin päätösvalta tulisi olla saamelaisilla itsellään.

Guttorm kertoo:

“Lopultahan kyse on siitä, että Suomi valtiona ei halua kunnioittaa ja hyväksyä saamelaisille kuuluvia itsemääräämisoikeuksia. Valtio haluaa itse päättää niistä sekä asioista, jotka ovat erityisen tärkeitä saamelaisille.”

Lue koko artikkeli täältä!

Kuvakaappaus yle.fi-sivulta.

Lähde: yle.fi (Linnea Rasmus 4.10.2018)

Lue myös:

Saamelaiset vastustavat Jäämeren rataa – voit antaa tukesi saamelaisten asialle

tamtam@urkki.net

Comments

comments

One Reply to “Väitöskirjatutkija Juha Guttorm: Valtio ei halua kunnioittaa ja hyväksyä saamelaisille kuuluvia itsemääräämisoikeuksia”

  1. Mutta eihän valtio kunnioita edes suomalaisten itemääräämisoikeuksia. Juuri vastikään pyyhittiin taas perustuslailla persettä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *