Puolet suomalaisista haluaisi lentomatkustamisen verolle – luonnonsuojeluliitto ajaa kateusveroa

Sll.fi tiedottaa:

Suomen luonnonsuojeluliitto esittää, että Suomi ottaa käyttöön monien muiden Euroopan maiden tavoin lentoveron, jolla hillittäisiin lentoliikenteen päästöjen erittäin nopeaa nousua.

Verotulot tulisi kohdistaa ilmastonmuutosta hillitsevien liikennemuotojen tukemiseen.

Suomen Luonto -lehden julkistaman kyselytutkimuksen mukaan 52 prosenttia suomalaisista kannattaa lentoveron käyttöönottoa, myös Helsingin Sanomien teettämän kyselyn mukaan 53 prosenttia kannattaa veroa.

Harri Hölttä.

Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä toteaa:

“Lentomatkailu on nopeimmin kasvavia ilmasto-ongelmia ja se edellyttää valtioilta uusia toimia. Kahden kyselyn samansuuntaiset tulokset antavat pontta lentoveron säätämiselle Suomeen.”

Otto Bruun.

Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Otto Bruun sanoo:

“Lentämisen ilmastopäästöt kasvavat tällä hetkellä useilla prosenteilla vuosittain. Esillä olevat tekniset ratkaisut, uudet polttoaineet tai lentoalan päästötavoitteet eivät merkittävästi muuta suuntaa. Päästöt uhkaavat kaksinkertaistua reilussa 15 vuodessa ja kova kasvu uhkaa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita.”

“On poikkeuksellista, että kansalaisten enemmistö kannattaa kuluttajalle kohdistettavaa haittaveroa. Se osoittaa, että kansalaiset odottavat päättäjiltä toimia lentomatkailun nopeasti kasvavien päästöjen rajoittamiseksi. Lentäminen ei voi olla enää ilmastopolitiikan vapaamatkustaja.”

Vero on vasta ensimmäinen toimi, jolla hillitään lentomatkailun päästöjen rajua kasvua, liitto muistuttaa. Lentoliikenteen fossiiliset polttoaineet ovat edelleen täysin verovapaita ja ulkomaan lennot arvonlisäverottomia.

Luonnonsuojeluliitto ehdottaa, että lentoveron käyttöönotto otetaan mukaan jo nykyisen hallituksen ensi vuoden budjettiin syksyn budjettiriihessä. Viimeistään se tulee sisällyttää seuraavan hallituksen hallitusohjelmaan toteuttamista varten. Lentoverolla kerättävät tulot tulisi kohdistaa vähäpäästöisen liikenteen, kuten raideliikenteen, parantamiseen.

Liiton mielestä sopiva lentoveron taso voisi olla samaa luokkaa kuin muissa Euroopan maissa. Tällöin maksettaisiin vajaan kympin vero kotimaan lennoista kun taas kaukolennoista maksettaisiin useamman kymmenen euron vero.

Lukuisat Euroopan maat ottaneet lentoveron käyttöön

Lentovero otettiin huhtikuun alussa käyttöön Ruotsissa, jonka lisäksi vastaavaa veroa kerätään ainakin Saksassa, Ranskassa, Iso-Britanniassa, Norjassa ja Itävallassa. Kaikissa näissä maissa maksetaan lipun hinnan lisäksi esimerkiksi EU:n sisäisten lentomatkojen osalta maksimissaan muutaman kympin tai Britanniassa enimmillään hieman suurempikin vero.

Venäjällä myös ulkomaan lennoista maksetaan arvonlisäveroa, toisin kuin Suomessa ja muissa EU-maissa.

Lähde: sll.fi

tamtam@urkki.net

Comments

comments

5 Replies to “Puolet suomalaisista haluaisi lentomatkustamisen verolle – luonnonsuojeluliitto ajaa kateusveroa”

 1. Miksette tee juttua laivaliikenteen saastuvuudesta kuinka paljon yksi rahtilaiva käyttää ongelmajätteeksi luokiteltua öljyä tunnissa per 1 merimaili? Kuinka paljon saastuttaa ihmisten turhan krääsän ja paskan tilaaminen Kiinasta.

  1. Laivassa on paljon paremman hyötysuhteen omaavat moottorit + ilmaannousun puute, eli samalla polttoainemäärällä, mitä yksi lento vie, voisi laivalla siirtää monia satoja lentokoneellisia ihmisiä.

 2. Noi liito-oravat ovat täysin kujalla , siitä mikä on haitallista luonnolle. Viherpiiperöt siirtäisi vaikka koko lämpimän vyöhykkeen ihmiset suomaliaan . Siinä liito-oravat saavat kyytiä kun lisää sakkia lappaa ovista ja ikkunoista.

 3. Mikä on luontoliiton kanta turhiksiin, jotka lennätetään suomaliaan?

 4. Minä kannatan sitä että jokaisesta lentoliikenteeseen menevästä polttoainelitrasta maksetaan sama vero valtiolle kuin henkilöliikenteen polttoaineistakin.

  Lentoliikenne on ensiksikin saastuttavin liikennemuoto. Toisena tulee VR. Jos VR lopettaisi junien liikuttelun, KAKSI ydinvoimalaamme voitaisiin sammuttaa välittömästi. Mutta lentoliikenne, se on optimaalisimmillaankin kaikkien muiden yläpuolella. Jos kaikki olisi optimaalisesti, niin lentoliikenne vie VAIN 50-60 kiloa polttoainetta /matkustaja/tunti. Autolla ei moista määrää saa kulumaan vaikka ajaisi 40tn rekkaa.

  Jos nelihenkinen perhe lentää Espanjaan ja takaisin niin se kuluttaa 5.35 kertaa ENEMMÄN polttoainetta kuin autolla ajettuna. Jokainen autolla ajettu kilometri joka korvaa lentomailin on siis huomattavsti EKOLOGISEMPAA.

  Näistä syistä minä kannatan Suomen valtiolle uutta verolähdettä. Eli lentolippujen hinnat pitää saada sille tasolle kuin lentäminen oikeasti saastuttaa. Puhumattakaan siitä että suomalaiset joutuvat veroina maksamaan jokaisesta istumapaikasta jotta lentokoneet suostuvat lentämään Suomeen. Se on todella nurinkurista. Suomalaiset veronmaksajat joutuvat maksamaan siitä että hyväkkäät pääsevät halutessaa Suomesta aurinkorannoille. Maksakoot siitä sitten täyden hinnan. Tai autoilkoot kuten minä teen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *