Jäämeren rata olisi kuolinisku poronhoidolle

Kuva mielenilmaisusta, jossa saamelaiset ilmaisivat vastustavansa Jäämeren rataa.

Inarilainen-lehden päätoimittaja Jaakko Peltomaa kirjoittaa lehtensä verkkosivulla kaavaillusta Jäämeren radasta ja sen saamaasta vastaanotosta saamelaisten keskuudessa:

Jaakko Peltomaa.

Poronhoito on jatkuvasti joutunut kilpailemaan muiden maankäyttömuotojen kanssa. Poro on aina väistynyt ja Jäämeren radan vetäminen Lapin halki tietäisi sitä, että poronhoito joutuisi äärimmäisen ahtaalle ja kokisi lopulta kuolin­iskun.

Näin viestittivät Inarissa yhteistuumin Saamelaisnuoret, Greenpeace sekä Suohpanterror pitämällä yhteisen tiedotustilaisuuden ja vetämällä maastoon tilapäisiä ihmisketjuja, jotka muistuttivat Jäämeren radan mukanaan tuomasta uhkasta.

Jus­sa Seu­ru­jär­vi.

Lähde: inarilainen.fi

Lue myös:

Saamelaiset vastustavat Jäämeren rataa – voit antaa tukesi saamelaisten asialle

Nuorisoneuvoston avoin kirje liikenne- ja viestintäministeriölle kaavaillusta Jäämeren radasta

tamtam@urkki.net

Comments

comments

4 Replies to “Jäämeren rata olisi kuolinisku poronhoidolle”

  1. Jos rataa edes suunnitellaan, pitäisi esittää hyvät perusteet, miksi rata on tärkeämpi kuin saamelaisten kulttuurin suojelu. Tämä ei ainakaan edellytä suunnitelmien jatkamista “Liikenneministeriön teettämä konsulttiselvitys paljastaa, että Jäämeren rata on taloudellisesti kannattamaton. Liikenneministeriö ja Liikennevirasto ovat antaneet ratahankkeesta huomattavasti myönteisemmän kuvan kuin kannattavuutta selvittäneet konsultit.”

    “Liikenneministeriön tilaaman selvityksen mukaan Jäämerelle yltävä rata olisi paras linjata Rovaniemeltä Kirkkoniemeen menevälle reitille. Ministeriö aikoo yhdessä Norjan kanssa jatkaa Kirkkoniemen ratayhteyden selvittämistä.

    Selvityksen tuloksia esitteli liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) tiedotustilaisuudessa perjantaina iltapäivällä.

    – Tämä linjausvaihtoehto on realistisin, mutta paljon jatkoselvitystä vaaditaan, Berner sanoi.”

    Bernerin ajatuksissa ei ole taaskaan järkeä paitsi aluetukinen kannalta. Valmis rata kulkee Torniosta Narvikiin. Tosin tarvitaan erikoisvaunuja eri raideleveysten tähden. Kemijärveltä lienee rata Murmanskiin kunnossa, joten sekin on mahdollinen. Suomella ei ole yhteyttä Jäämereen, joten rata kulkisi aina jonkun toisen valtion alueeella. Mutta mihin kuljetuksiin rataa tarvitaan, se kai olisi ensiksi selvitettävä? Olisikohan parempi laittaa enesin nykyinen rataverkko kuntoon, etenkin pohjoiseen kunnon rata.

  2. No ei yksi rata, jossa menee muutama juna edestakaisin päivässä satojen kilometrien säteellä mitään poronhoitoa uhkaa. Haitta on niillä paliskunnilla, joiden alueella rata kulkee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *