Hankamäki: Populismia tankkiin, Petteri Orpo

Petteri Orpo. Sieg heil!

Jukka Hankamäki kirjoittaa sivullaan:

Filosofian tohtori Jukka Hankamäki.

Kokoomuksessa taidetaan lukea blogiani, joka on hyvien poliittisten ideoiden vastaansanomaton varasto. Täältä poimitut ajatukset valtamedia puolestaan laittaa niiden poliitikkojen nimiin, joille valtamedian toimittajat haluavat generoida vaalikannatusta.

Kirjoitin elokuussa laajan artikkelin siitä, miten uusi autoverojärjestelmä rankaisee autoilijoita kohtuuttomasti. Arvostelin myös hallituksen kiirettä saattaa tuo käyttökelpoisten ja tehokkaiden ajoneuvojen hintaa poskettomasti nostava järjestelmä voimaan.

Petturi Orpo.

Nyt, kuusi kuukautta ennen eduskuntavaaleja, kokoomuksen Petteri Orpo vaatii Ylen jutussa, että autoverosta pitäisi päästä kokonaan eroon ensi vuosikymmenen loppuun mennessä! Näin hän heitti vesille verkot, joilla hän koettaa kalastella autoilijoiden kannatusta.

Oppositiossa olevat Perussuomalaiset ovat vaatineet autoveron kohtuullistamista koko ajan, kun taas kokoomuksella olisi ollut tilaisuus alentaa autoveroa ollessaan monessa peräkkäisessä hallituksessa.

Anne Berner ja Tesla.

Kepun Anne Bernerin ehdotus kuitenkin ammuttiin alas, eikä ihme, sillä se oli huonosti valmisteltu ja olisi jumiuttanut autokaupan koko lainsäädäntötyön ajaksi. Lisäksi se olisi romahduttanut kaupasta äskettäin ulos ajettujen autojen arvon kertaheitolla.

Ei onnistu myöskään Petteri Orpon onnenonginta. Se varmaan puhuttelee aggressiivisesti verotettuja autoilijoita, mutta Orpon ajatukset ovat heitetyt ilmaan niin huolettomasti, että niitä ampuu alas mielellään kuin savikiekkoja.

Perussuomalaiset pois sulkiessaan kokoomuksella ei ole muita mahdollisia hallituskumppaneita kuin demarit ja vihreät, jotka eivät autoilun verotusta alenna. Niinpä hankkeen toteutumattomuudesta voi sitten syyttää asialle nihkeitä hallituskumppaneita.

Orpon hankkeen ankkuri on heitetty taktisesti niin pitkälle tulevaisuuteen (2020-luvun loppu), että puolueen ei tarvitse todennäköisesti vastata lopputuloksesta lainkaan, vaan epäonnistumisesta voi syyttää aina seuraavaa hallitusta. Populismia tankkiin siis, Petteri Orpo.

Ylen toisessa jutussa haastateltujen tutkijatahojen mukaan autoveron alennus ei voisi käydä päinsä ilman polttoaineverojen tuntuvaa korotusta.

Koska verotusmuutoksen tulisi olla valtion varainhankinnan kannalta kustannusneutraali, auto- tai ajoneuvoveron alennus merkitsisi väistämättä sitä, että polttoaineiden hintoja täytyisi nostaa.

Jos uudistus tehdään näin, kätilöi kokoomus veronalennuksen varakkaille, joilla on uuteen autoon varaa, mutta laittaa laskut kaikkien kansalaisten polttoainepiikkiin, jolloin verotusta tullaan siirtäneeksi hyvätuloisten verotuksesta pienituloisten kontolle. Ja tätähän kokoomus tietenkin ajaa.

Petteri Orpo on sikäli cityvihreä, että hän myöntää ekofundamentalismin oman poliittisen linjanvetonsa kyseenalaistamattomaksi lähtökohdaksi, jolla hän ilmeisesti kosii vihreitä. Kokoomus perustelee autoveronalennusta pyrkimyksellä saada hiilidioksidipäästöt laskuun, ja siksi puolue ajaa verotuksen siirtämistä polttoaineveroihin.

Sen sijaan Perussuomalaiset otti puolueena jo aiemmin kannan, että autoveron alennusta ei tulisi kompensoida polttoaineiden hinnan nostolla vaan leikkaamalla kehitysyhteistyövaroja, EU-jäsenmaksua ja ilmastomaksuja. Näin autoilun verottamista saataisiin oikeasti purettua, eikä suomalaisten tarvitsisi jatkossa ajaa huonommilla autoilla kuin vironpojat ja afrikkalaiset.

Suomi tuottaa Tilastokeskuksen mukaan vain 0,175 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä, joten sillä ei maailmaa pelasteta, vaikka kansalaiset hirttäytyisivät hallituksen autoilijoille tarjoilemaan hinausköyteen ja tuhoaisivat taloutensa ja teollisuutensa kokonaan.

Niinpä ympäristöpolitiikan ei tule olla finanssipolitiikan apriorinen lähtökohta, jollaisena ilmastopoliittista anekauppaa käyvät sinivihreät kokoomuslaiset sitä pitävät.

Lähde: jukkahankamaki.blogspot.fi

tamtam@urkki.net

Comments

comments

3 Replies to “Hankamäki: Populismia tankkiin, Petteri Orpo”

  1. Huonolta näyttää. Suomi maksaa kohta koko maailman kasvhuonepäästöt meidän ilmastoitkijä pressan johdolla. Me ollaan niiin hyviä.

  2. Ilmsaston muutos on monelle puolueelle tärkeä kahteen keräykseen, ääniin ja veroihin. Ilmaston keskimääräinen lämpötila on kuitenkin laskussa. Vuoden 2016 tammikuun huippu lämpötilasta media tohkasi pitkään. Viime syyskuun globaali keskiarvo oli 0, 7 astetta matalampi, siitä ei hiiskaustakaan. Ilmasta näet vaihtelee joko kuukausittain tai vuosisadoittain.
    Hyvin mahdollista on, että jokainen tervejärkinen tajuaa viiden vuoden perästä ilmasto huijauksen, kun lämpötilat ovat alentuneet riitävästi.
    Jo nyt olisi kiire ottaa käyttöön halpa fossiilienergia, jota saisi ostettua naapurista, jonne vienti samalla lisääntyisi. Näin rohkeita vallanpitäjiä eivät suomalaiset osaa äänestää.

  3. Turhaa ja typerää Suomen “päästövähennys” yritykset. Kiinassa nousee päästöt sellaista tahtia, että nuo vähennykset Suomessa ovat pelkkä pieru saharassa. Näköjään taantumus (kokoomus), aikoo tehdä autoilusta rikkaiden hupia. Milläköhän maaseudullakaan kuljetaan sitten töihin, jos polttoaineen hinnat nousevat liikaa. Kannattavampaa istua varmaan kotona työttömänä, kuin maksaa töissä käynnistä. Tai hankkia vaikka sairauseläke.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *